Laktose er et sukkermolekyle, som findes i mejeriprodukter. Ved laktoseintolerans evner tarmene ikke at fordøje dette sukker, hvilket fører til ubehag som løs mave, mavekramper og kvalme.
Laktoseintolerans betyder, at kroppen ikke tolererer laktose - kort sagt. Kroppen mangler evnen til at fordøje sukkermolekylet laktose i tarmene, og meget af sukkeret vil derfor passere hele tarmen uden at blive optaget i kroppen.
Typisk bliver man dårlig i maven minutter til timer efter indtagelse af laktoseholdige produkter. Vanligst er løs mave, oppustet mave, kraftige mavesmerter og til tider meget luft. Andre har ingen symptomer.
Laktose er et sukkermolekyle, som fordøjes (brydes ned) af et enzym, der hedder laktase. Dette enzym produceres i tarmvæggen og er helt nødvendigt for at fordøje laktose.
Nogle mennesker har en genetisk årsag til lav eller ingen aktivitet af dette enzym, og så vil man have vedvarende laktoseintolerans.
Andre kan have en forbigående tilstand, der gør, at man midlertidigt har laktoseintolerans; det kan være ved infektion i tarmene, cøliaki eller andre tarmlidelser. Det er fordi, at cellerne i tarmvæggen producerer mindre af dette enzym.
Man kan teste sig for, om man har en genetisk årsag til laktoseintolerans - at man har lav eller ingen aktivitet af enzymet, der nedbryder laktose. Denne test kan du bestille hos Netlægevagt.
Man kan tilpasse sin kost, så man indtager mindre laktose og dermed oplever mindre ubehag. Der findes flere laktosefrie produkter på markedet. Man kan også uden recept købe tabletter, der indeholder det enzym, som kroppen mangler, og som kan hjælpe med fordøjelsen af laktose.
Du kan bestille en gentest hos Netlægevagt, som kan påvise, hvis du har en genetisk årsag til laktoseintolerans.
Har du andre spørgsmål? Chat med os!